Akcija „I mi smo Brankica Stanković – Stop nasilju!“

I mi smo Brankica Stanković!

I mi smo Brankica Stanković!

Beograd
9. decembar 2009. godine

Koalicija mladih protiv nasilja povodom učestalih pretnji smrću autorima emisije „Insajder“ i novinarki Brankici Stanković organizuje akciju „I mi smo Brankica Stanković – Stop nasilju!“ koja će se održati 9. decembra 2009. godine u 13 časova ispred zgrade RTV B92 u Bulevaru dr Zorana Đinđića 64.

Svojim telima ćemo formirati živi zid ispred medijske kuće u kojoj je zaposlena novinarka Brankica Stanković. Tako ćemo poslati poruku solidarnosti kojom želimo da odbranimo pravo na život, pravo na slobodnu reč i pravo na rad koji se dovode u pitanje pretnjama smrću i neodlučnošću države da se sistematski obračuna sa nasilnicima koji te pretnje upućuju.

Koalicija mladih protiv nasilja smatra da pretnje smrću novinarima nisu samo napad na jednu profesiju već na sve građane i građanke Srbije. Koalicija podseća javnost i sve državne institucije da nasilje, pretnje nasiljem i govor mržnje ne smeju biti sredstvo obračuna sa neistomišljenicima i traži jasnu i nedvosmislenu reakciju države, pre svega koordiniranu akciju policije, tužilaštva i sudskih organa na pronalaženju i sankcionisanju svih počinilaca.

Izjave predsednika Republike, ministra unutrašnjih poslova i drugih najviših državnih funkcionera u kojima poručuju da država neće tolerisati nasilje i da će oni koji stoje iza pretnji i napada biti otkriveni i procesuirani su dobrodošle, ali više nisu dovoljne.

Čitava država se nalazi pred veoma ozbiljnim problemom visokog talasa nasilja koji je u poslednjih nekoliko meseci postao više nego očigledan i koji je izazvao tragične posledice kao što je ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona i prebijanje mnogobrojnih građana i građanki koji se po mišljenju huligana i nasilnika razlikuju od većine.

Koalicija mladih protiv nasilja pozdravlja hapšenje nekoliko nasilnika koji su pretili novinarki Brankici Stanković i druge korake koje preduzimaju državni organi ali smatra da obračun sa nasiljem i govorom mržnje mora da bude sistemski i efikasniji jer ako vlast i javnost dozvole da u tom obračunu pobedi ideologija nasilja i smrti, demokratske i slobodarske tekovine u Srbiji biće ozbiljno dovedene u pitanje.

Nasilje, rasizam, ksenofobija i homofobija nisu vrednosti koje treba da karakterišu srpsko društvo i mladi ljudi okupljeni oko Koalicije nastaviće sa svojim akcijama u borbi protiv nasilja bez obzira nad kim se ono vrši.

2 odgovora na “Akcija „I mi smo Brankica Stanković – Stop nasilju!“

  1. brankica zeli da je u centru paznje ostalo je ne zanima

  2. Povratni ping: Održana akcija protiv pretnji „Insajderu“ « KOALICIJA MLADIH PROTIV NASILJA